Nieuwsbrief Verenigd Links nr.8 2017

Categorie: Nieuws Gepubliceerd: dinsdag 24 oktober 2017 Geschreven door Super User

Redactie  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.       www.verenigdlinks.eu

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Verenigd Links is druk met de verkiezingen in de gemeente Leeuwarden.

De campagne verloopt goed. Het lijstnummer is 9 en we hebben maar liefst 23 kandidaten. En vooral dank aan al die enthousiaste mensen die zich actief inzetten tijdens de campagne. Hartverwarmend! Op de foto’s ziet u lijsttrekker Addy Stoker tijdens een radiodebat met Hilde Tjeerdema lijsttrekker van D66.

 

Na 22 november

Gaan we van start met de actie tegen de geplande uitbreiding van Airport  Lelystad. Met name in SW Fryslân, de Fryske Marren, Weststellingwerf, de kop van Overijssel, Assen en delen van Groningen is er veel overlast van laagvliegend vliegverkeer te vrezen.

 

Het ziet er naar uit dat Verenigd Links Assen in maart volgend jaar mee kan doen met de gemeenteraadsverkiezingen.

Met name Walter Labrijn en Harry Haddering zijn daar al druk mee bezig. Ook daar is airport Lelystad dus een belangrijk thema.

 

Nationaal

Ondertussen heeft het nieuwe kabinet de plannen gepresenteerd, en het ziet er helaas niet goed uit. BTW verhoging waardoor de boodschappen, eerste levensbehoeften een stuk duurder worden, de zorgpremies stijgen en de loonkostensubsidies worden afgeschaft, waardoor mensen met een arbeidsbeperking nog moeilijker aan eerlijk betaald werk komen.  Zaken waarover Verenigd Links zich niet stil zal houden!

In het coalitie akkoord en in de politiek is ouderenzorg terecht een belangrijk thema; maar gehandicapten lijken een (bij)zaak voor een minister van ouderenzorg. Wij pleiten daarom voor een minister voor langdurige zorg:  levensbrede zorg. Harry Haddering is daarom al gestart met de petitie;  levensbredezorg.petities.nl    teken de petitie en doe mee!

 Harry Haddering

 

Iets om over na te denken…

In 63 beschermde natuurgebieden in Duitsland is sinds 1989 driekwart van de vliegende insecten verdwenen. De teruggang van het aantal insecten werd al vermoed, maar blijkt veel groter dan gedacht. In Nederland en elders in Europa is de teruggang vermoedelijk net zo groot.

Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van Nijmegen en Duitse collega’s.

Afgelopen jaren was al duidelijk geworden dat bijen en vlinders, steeds minder voorkomen in West-Europa en Noord Amerika. Ecosystemen zijn afhankelijk van bestuivers voor de voedselproductie en insecten dienen als voedsel voor zoogdieren en vogels. Ook bij hen is er duidelijk sprake van achteruitgang. Veel oplossingen zien de onderzoekers niet. Minder gebruik van pesticiden en het herstellen van bloemrijke akkerranden in de landbouw.

Een groep onderzoekers meent een duidelijke oorzaak te hebben gevonden. Volgens hen ligt die in de onstuimige groei van mobiele telefoons, wifi en zendmasten.

Straling heeft een funest effect op bijen en vlinders. Bijenvolken verdwijnen als er een mobiele telefoon in de korf aanwezig is. Vlinders raken gedesoriënteerd en raken geïsoleerd van hun soortgenoten.  Om de voedselproductie op peil te houden zal straks de pollenisatie met de hand moeten gebeuren. Een onmogelijke taak, met voedseltekorten tot gevolg.

Deze conclusies, net als de relatie met allerlei gezondheidsproblemen worden gemarginaliseerd. De macht van de telecommunicatie-industrie, sociale media en smartphones is zo groot en de economische belangen zijn immens, waardoor deze conclusies niet onder de publieke aandacht komen. Een rol in het publieke debat spelen ze zeker niet.

Drs. Jan van den Hoff,  voorzitter Verenigd Links Harlingen.

Internationaal

Onrecht

De Koerden in Irak hebben heel wat voor hun land gedaan in hun verzet tegen IS. Nu ziet het er slecht uit voor hen. De Koerdische Peshmerga militie verloor ook het laatste district van de Noordelijke provincie Kirkuk. Het Iraakse regeringsleger heeft de olierijke provincie nu weer helemaal in handen.

Bagdad wil de olie, en de Koerden wordt onrecht aangedaan. Sheler Othman van Verenigd Links Leeuwarden is zeer begaan met haar geboorteland.

92 procent van de Koerden stemde eind september voor onafhankelijkheid. Maar Irak, Iran, Turkije, en ook de VS en Europa keren zich daar tegen. Hoeveel vijanden kun je hebben?  Dit is onrecht, vooral gevoed door economische belangen, oliegeld.

Verenigd Links heeft als uitgangspunt : mensen zijn belangrijker dan geld. En daarom zullen we niet zwijgen over dit onrecht.

   

 

Hits: 952